דף 1 מתוך 1

מריטת נוצות

נשלח: 27 נובמבר 2013 22:47
על ידי oneg
להלן השאלה שהעליתי בפייסבוק לגבי התוכי שלי- דררה בן 5, והתשובה שקיבלתי:

שאלה-

המריטה החלה לפני שנה וקצת, עברנו 3 פעמים דירה, העבודה שלי נהפכה אינטנסיבית יותר. הוא פחות ידידותי מפעם, הוא אף פעם לא נתן לי יותר מידי להרים אותו אלא הגיע מיוזמתו, אבל היום כשאני משחררת אותו הוא פשוט בוחר שלא להגיע. הוא נצמד למראה ומנקר את הדמות שלו. הוא מטביע את הכופתאות (האוכל) שלו במים. הוא אוכל- אבל גם הרבה מכניס את האוכל למים. קניתי לו מלא צעצועים (כמו כל אמא קרייריסטית שמרגישה אשמה) וכשאני חוזרת בערבים אני מרבה להיות בסביבתו וזה לא עוזר. אני לא ראיתי לאורך השנה האחרונה של המריטה שינוי בהתנהגות הזו..למעשה היא קבועה כבר בערך שנה. יש לו תא הטלה, הוא הרבה שם אבל מיד יוצא כששומע שאני מגיעה. מדובר על דררה נקבה (אבל אנחנו לא מדברים על זה כי קראתי לו פרנקו), הוא בן 5. ואני כבר אעלה תמונה של איך שהוא נראה היום. אגב, לפני שנה הזמנתי לו וטרינר שראה שהוא התחיל למרוט נוצות ולא ידע להצביע על הסיבה כי התוכי נראה לו בריא אחרי בדיקה. כמו כן, הוא קיבל חיסון נגד תולעים בזמנו. הרבה אומרים שעם מתן תשומת לב ואהבה זה עשוי להיפתר, אבל אני לא מצליחה להתקרב אליו כבעבר כי הוא פשוט.....לא נחמד. כלומר- מרושע. האם הוא חולה או שהבעיה התנהגותית? תודה.

תשובה-
לי זה נראה כמו בעיה התנהגותית אך בשביל להיות בטוח צריכים לבצע בדיקות ולא ע"י וטרינר שמגיע הביתה אלא לעשות בדיקה כראוי.

כמה דברים:
1) זה שיש הרבה צעצועים זה לא הפתרון. עדיף פחות צעצועים ולדאוג לחלופה כיוון שגם אם יהיו מאות צעצועים בסופו של יום התוכי יאבד בהם עניין. עדיף להחביא צעצועים ובכל פעם להוציא צעצוע אחר ולבצע כאמור חלופה.
2) מדוע היא צריכה תא הטלה? אם אין זכר תא הטלה מיותר ואף יכול לגרום לסטרס. מה נותן תא הטלה אם היא לאיכולה להתרבות?
3) מעבר של דירות יכול בהחלט להשפיע על התוכי. התוכי צריך את הביטחון שלו ומעבר בתקופות קצורות בהחלט יכול להשפיע וצריך לדעת גם לבצע את המעבר בדרך נכונה. במידה ותצטרכי לעבור שוב, אני מציע שתבקשי קצת הכוונה כיצד לעשות את המעבר עם מינימום סטרס לתוכי.
4) אני נגד דברים "נגד". כמו שאנחנו לא משתמשים בתכשיר נגד כינים אלה משתמשים כשיש כינים. זה כסף טוב לוטרינרים אבל הם לא יספרו לך שגם תכשירים יכולים להיות גורם לגירוי העור ופעולה לא רצויה מהתוכי. עושים זאת כשצריכים ולא "סתם".
5) מתן שמות לב בהחלט יכולה לפתור את הבעיה כאשר מדובר במריטה התנהגותית. אין דבר כזה לא מצליחה להגיע אליה, צריך לדעת את הגישה, הדרך הנכונה לבצע זאת.


והנה השאלה החדשה ש
לי:

אני מבינה בעניין של הצעצועים ואנהג כך,
לגבי התא הטלה- לפני בערך שנתיים, קנינו את תא ההטלה כי הוא היה מטייל בבית ונכנס מתחת לארונות.
הבנו שזה מעין שלב כזה שהוא צריך לעבור..הרצון שלו להתרבות. לא יכולתי ולא רציתי להביא תוכי נוסף,
קנינו לו את תא ההטלה, הוא אוהב להיות שם, כאילו מרגיש מוגן. כשאני מוציאה את זה אפילו בשביל לנקות את זה, אני רואה המון נוצות קטנות שהוא השאיר שם, כאילו לרפד את המקום. השאלה- האם להוציא את זה בכלל? בסופו של דבר, זה מקור לחיידקים.
אני מצליחה לנקות את זה בגבול הגלוי, אבל זה מעץ, מצטברת שם צואה ולכלוך שחמקו ממני בעת הניקוי.
אני מפחדת שהוא ייכנס לסטרס כשאני אוציא את זה. מה לעשות בעניין?

בנוגע לבדיקה וטרינרית..מה המשמעות של בדיקה כמו שצריך? הוא מפחד לצאת מהבית. אין לו כלוב נשיאה (אין לי בעיה לקנות אבל הוא ממש יפחד).כשהעברתי אותו דירה, החזקתי אותו בידיים..הוא הרבה לזוז..ומהפחד של בחוץ נרגע אצלי. היום זה יותר קשה כי הוא תוקפני כלפיי, להחזיק אותו בידיים יהיה הרבה יותר קשה מבעבר.
רוב הנסיעות שלנו היו גם ברכב, ועכשיו אני אצטרך להיסחב איתו בתחבורה ציבורית.
ואם צריך, אין לי בעיה לעשות את זה. אני צריכה להבין רק:
1. איזה וטרינר אמין ולא יקר יש ברמת גן? או הכי קרוב לרמת גן...ומה עלויות הביקור בערך..?
2 איך לקחת אותו לשם? לקנות לו כלוב נשיאה?

אני מודה שאני צריכה הנחייה,
אשמח אם תתנו לי עד כמה שניתן, ומה שבלתי נמנע ודורש ביקור, אני אעשה...

תודה רבה.

Re: מריטת נוצות

נשלח: 28 נובמבר 2013 00:05
על ידי eli_lea
היי
oneg
וברוכה הבאה,

הרבה מידע והרבה שאלות. פתחת את נושא במענה וטרינרי, אני אכתוב את דעתי ולאחר מכן אעביר את הדיון לפורום מאחר וחלק ניכר מהשאלות לא נוגעות לוטרינר האתר. לאחר מכן אם תהיי מעוניינת לשאלות ספציפיות בנוגע לבריאות או בדיקות תעשי זאת בהודעה נוספת. לאחר ההעברה תקבלי על כך הודעה פרטית עם קישור לפורום "מגדלים תוכים".

אני אתחיל מנושא המריטה, הנושא הכאוב ביותר לדעתי. מריטה אצל תוכים יכולה להיות ממגוון סיבות שהרפואה הוטרינרית מנסה להוכיח קשר.
בין הסיבות העיקריות דובר במחלות שונות , בטפילי עור ואולי מעיים ובבעיות התנהגותיות.
לצערי הרב ולאור ניסיוני כמגדל לאורך ארבעה עשורים כמעט לא חושב שיש פיתרון או יש כיוון כלשהו שיכול להצביע בוודאות על הסיבה למריטה. זה אולי מייאש מצד אחד אבל מצד שני זו המציאות. זו המציאות שלא תמיד מוצגת נכון בפני המגדל שהתוכי שלו בעייתי מסיבות אינטרסנטיות לפעמים. כמובן שישם בתחום הוטרינרי גם כאלה שיעשו הכל "על פי הספר" כדי לנסות ולהגיע לתוצאה טובה אבל בסופו של דבר לא צפיתי בשנים האחרונות בהצלחות שאפשר להצביע עליהן ולומר שיש פיתרון.

תהליך הטיפול במריטה הינו תהליך ארוך שבסופו לעיתים קרובות חוזרים להתחלה, וההתחלה היא המגדל עצמו.
ראשית ההמלצה של כל וטרינר זה לבצע בדיקות בריאותיות. בדיקות דם לגילוי מחלות כגון כלמידיה, פוליומה, המקור והנוצות, מתכות כבדות בדיקות כבד ועוד... אם ימצא שהתוכי חולה כמובן שיוצע טיפול. הטיפול יוצע ללא קשר ישיר למריטה. וזאת כי לא הוכח שמחלה מסויימת הינה הגורם למריטה. ישנם תוכים נשאי כלמידיה למשל שאינם מורטים. במחלות קשות יותר כמו המקור והנוצות כך או כך חייו של התוכי יסתיימו תוך זמן לא רב ובחלת המקור והנות הסימנים בדרך כלל שונים מאשר סימני מריטה.
לאחר הטיפולים שידרשו לרוב התוכי ישאר באותו מצב. במקרה כזה או לאחר שימצא שהתוכי בריא ההתמקדות תהיה בבעייה קוגנטיבית פסיכולוגית התנהגותית. כאן הוטרינר בשיתוף המגדל ינסה למצוא ולייעץ כיצד להתנהג, ייעץ בנוגע לתזונה, ייעץ בקשר לשזמן שמקדישים לתוכי ועוד.

ההצעה שלי במקרים כאלה זה להמתין עם כל התהליך שפירטתי ולנסות לראות האם אנו מצליחים להבין את דפוסי הפעולה של התוכי. למשל מתי הוא מורט? האם מחוץ לכלוב או בתוכו.
האם כשעוזבים אותו ויוצאים מהבית?
האם כאשר מגיעים אורחים או ילדים שמתקרבים לכלוב?
האם התוכי נראה עצבני ומפוחד? תוכים בלחץ אפילו יכססו ציפורניים.

לשאול את השאלות ולנסות ולייצר לתוכי סביבה רגועה יותר ושלווה. לנסות לאפשר לו את ההעדפות שלו, למשל אם הוא רגוע ונוח לו בכלוב לאפשר לו להיות בכלוב וכו'.

במקביל לבחון את נושא התזונה, לוודא שהתוכי מקבל תזונה מלאה ואין לו חוסרים.
התזונה הטובה ביותר לתוכי הינה תזונה המבוססת על כופתיות, בכופתיות יש את כל אבות המזון ולכן הם מאוד מזינות.
כופתיות צריכות להוות 75% מהמנה היומית של התוכי והשאר תוספות כגון:
ירקות, פירות, השרייה/הנבטה,תערובת זרעים ותוספת סידן.
במידה והתוכי לא אוכל כופתיות תערובת הזרעים צריכה להוות שליש מהמנה היומית והשאר ירקות, פירות השרייה/הנבטה וסידן.

לדאוג לתוכי למקלחות, תוכים מחולקים לשניים, כאלה שאוהבים מקלחות וכאלה שלא.
נסי למצוא את השיטה האהובה על התוכי שלך. מקלחות די עוזרות לשחרר אבק נוצות וגירויים מהעור.
מקלחת לתוכים


לגבי תא ההטלה. מציע שתסירי אותו. תא ההטלה גורם בין היתר ליצירת טריטוריאליות אצל התוכי. כמובן שהכלוב זה טריטוריה מוכרת אבל תא ההטלה מסמל מעבר לכלוב ולבית, תא ההטלה מסמל כבר מקום בו התוכי יגדל את צאיצאיו וככזה הוא הופך אתהאיזור לטריטוריה.
ההתנהגות יכולה להשתנות לרעה והקירבה אלייך תפתח.
לכן הצעתי היא שבשלב ראשון תסירי את התא.

כדי שגישתו של התוכי אלייך תשתנה גם גישתך צריכה להשתנות. יתכן שגרמת לו לחוסר נעימות והוא חושש, למשל כאשר אחזת בו ביידים כשהעברת אותו ממקום למקום. אני רק משער אבל תוכים לא רואים ומקבלים את המצב כמונו. מה שלנו נראה טבעי עלול להיראות בעיניהם כמשהו בעייתי.
מאחר ויש הרבה מידע וקשה להעביר הכל ביחד אני מציע שתתחילי לנסות ולאבחן את המצב של התוכי.ממה הוא חוש היכן הוא מרגיש נוח יותר וכו'. לא נורא אם לא תמצאי תשובות אבל כדאי לנסות ולהבין.

בשלב הבא אני חושב שכדאי שתתחילי להחזיר את האמון ביניכם ע"י תהליך של פעילות עם התוכי.
אם תרצי אפרט יותר בהמשך.
*חשוב מאוד לא להעביר תוכי ללא כלוב במיוחד אם אינו גזור נוצות. גם תוכי גזור נוצות עלול לפרוש כנפיים ולעוף ולהפתיע.
לכן ביציאה מהבית תמיד לאבטח את התוכי בכלוב.