דף 1 מתוך 4
איזה אוכל אפשר לתת לתוכי שכשר לפסח?
נשלח: 11 אפריל 2014 07:39
על ידי roi20050
יש לי תוכי שאוכל כופתיות והכופתיות זה חמץ. מה אני יכול לתת לו בחג שגם ישביע אותו וגם יהיה כשר לפסח? רק גרעינים שחורים נגיד זה בסדר?
Re: איזה אוכל אפשר לתת לתוכי שכשר לפסח?
נשלח: 11 אפריל 2014 08:04
על ידי eli_lea
איזה סוג תוכי יש לך? חשוב לציין.
גרעינים זה לא מספיק, אפשר לתת קיטניות מושרות, ירקות ופירות דוחן ( בספק אם תוכי גדול יאכל) והכי טוב למי
שיכול זה לנסות לא לשנות את התזונה.
לשים את התוכי בחדר צדדי עם האוכל שלו.
אני מוסיף את תשובתו של הרב שלמה עמאר לשאלתי בנוגע להאכלת גוזלים ותוכים:
שאלה:
שלום לך כבוד הרב,
ברשותך אומר שקראתי מספר תשובות הנוגעות לשאלתי, ומדובר במזון לתוכים.
1. הבנתי לגבי הדוחן, קיטניות ופירות, אך מאחר ואני מגדל תוכים שזקוקים שאאכילם (בוקעים במדגרה) בדייסה מיוחדת ואינה כשירה. האם מבחינת הדת יש היתר כזה, שהרי במידה ולא אאכילם הם צפויים למוות? אני מציין שאין תחליף למזון בנמצא, לא בארץ ולא בחו"ל והגוזלים תלויים במזון זה על מנת שלא ימותו.
2. האם על פי דין מותר לשנות את מזונם של התוכים או לא להאכילם במזון אליו הם מורגלים גם אם יודעים שהסיכויים מאוד גבוהים שהתוכים ימותו או יחלו?
כלומר, האם עדיף נניח להפריד את התוכי עם מזונו במקום נפרד ולהמשיך ולתת לו מזון (ואולי לבצע עברה) או שהדת אומרת "על אף שיתכן מאוד שהתוכי ימות עדיין עליך להפסיק את מזונו שאותו הוא מכיר ואוכל ולא לבוא במגע עם מזונו"
אשמח לקבל תשובות לשאלותי.
תודה מראש.
תשובה:
אין בעיה לתת קטניות. לבעלי חיים יש אוכלים כשרים לפסח. יש תוכים קטנים שצרכים להאכיל אותם בעיסה של חמץ ואומרים שאי אפשר לתת משהו אחר, אני חושב שלכל דבר אפשר למצוא פיתרון, כמו קינואה לתוכים אלו. לטחון אותו דק ולעשות ממנו עיסה. הקינואה אינה חמץ ואינה נקראית קטניות גם לאשכנזים. לעופות מותר קטניות כי זה רק מנהג וזה רק לעופות ואינו מתערבב,
ואם אין לעופות משהו אחר אפשר להקל, וקינואה וודאי אפשר.
הרה"ג שלמה עמאר
Yeshiva.org.il
השער לעולם התורה
קישור ישיר:
http://www.yeshiva.org.il/ask/?id=45287
Re: איזה אוכל אפשר לתת לתוכי שכשר לפסח?
נשלח: 11 אפריל 2014 10:15
על ידי bvurth1511
אתה יכול לתת לו דוחן פרות וירקות ועוד הרבה
אלי התוכי שלו גרין צ'יק זכר בשם קיווי
Re: איזה אוכל אפשר לתת לתוכי שכשר לפסח?
נשלח: 11 אפריל 2014 12:06
על ידי eli_lea
תודה רבה לך על העידכון, ההערה שלי בנוגע לסוג התוכי באה להעביר מסר שיש לציין בהודעה את סוג התוכי.
חברים לא צריכים לנחש באיזה סוג תוכי מדובר. מעבר לזה שתוכים קטנים כמו תוכונים יכולים לאכול דוחן ללא בעייה ותוכים
גדולים לרוב יתנגדו לאכול דוחן. לכן יש משמעות לציין את סוג התוכי.
Re: איזה אוכל אפשר לתת לתוכי שכשר לפסח?
נשלח: 13 אפריל 2014 12:20
על ידי roi20050
אלי תודה רבה על התשובה המפורטת. אכן יש לי קוניור גרין צ׳יק, מצטער שלא ציינתי את זה לא חשבתי שזה משנה בעניין האוכל.
בכל מקרה קניתי לו דוחן, גרעינים שחורים לא קלויים וגרגירי חומוס. ניסיתי לתת לו לאכול מהיד גרגיר דוחן, הוא לא ממש אהב את זה. פעם ראשונה הוא לקח בפה ואכל קצת ואז נתן לזה ליפול. עכשיו הוא טועם עם הלשון ומסרב מראש. אותו דבר בנוגע לגרעינים השחורים. ניסינו להשרות את החומוס במים אבל הם לא מתרככים.
החג מתקרב ואני צריך לנקות לו את הכלוב מהחמץ. ניסיתי לתת לו תערובת של הכופתיות שלו עם דוחן וגרעינים שחורים אבל לא נראה שהוא נגע בהם מאתמול בערב. אני חושש מאוד שהוא ירעיב את עצמו והזמן אוזל לי.
מה לעשות?
Re: איזה אוכל אפשר לתת לתוכי שכשר לפסח?
נשלח: 13 אפריל 2014 16:37
על ידי eli_lea
תראה, אין הרבה מה לעשות, בדרך כלל מתחילים להרגיל את התוכי חודש ואפילו יותר לפני החג למזונות החדשים.
תנסה קינוא, תירס, וסוגי קטניות שונים שאינם חמץ.
גרגירי החומוס לאחר יממה כבר רכים מספיק על מנת להיאכל. אם יש לך בעייה אפשר ללהשרות במים חמימים מעט כדי שיתרככו יותר טוב, אבל אין בעייה להשרות אותם גם מעבר ל 12 שעות.כנ"ל לגבי תירס ושאר הקטניות.
בנוסף תגוון לו את התזונה עם פירות ירקות שונים.
אם אתה רואה שהתוכי גם את זה לא אוכל זו בעייה. במקרה כזה לפי הבנתי גם הרב בעצמו כותב ואני מצטט :"ואם אין לעופות משהו אחר אפשר להקל," יש גם עניין של צער בעלי חיים, אני חלילה לא נכנס לתוך נשמתו או אמונתו של אדם כזה או אחר. אני אישית חושב שאפשר להפריד את המזון של התוכי ואת התוכי בצורה כזאת שיהיה מינימום מגע בימי החג ועדיין לאפשר לו לאכול ולא לרעוב, בטח שלא לרעוב למוות.
בגמרה כתוב וגם כל מי שמניח תפילין בטח מכיר את המשפט " ונתתי עשב בשדך לבהמתך ואכלת ושבעת" שזה אומר בפשטות "קודם תדאג לחיות שלך שיאכלו וישבעו ורק אז תשב לאכול בעצמך. זה לא מתיישב עם הרעבת בעלי החיים שלנו.
מתוך זה אני אומר, אם התוכי שלכם אוכל קטניות, ירקות פירות, גרעינים וכו' אז סבבה לגמרי. אולם במידה והתוכי אינו אוכל וזקוק למזון המוכר לו איני רואה בזאת עברה על איסור חמץ. כי כתוב בפשטות, אינך יכול לשבת לשולחן הסעודה לפני שנתת לבהמתך מזון כדי שתשבע ותרגיש טוב. אני אומנם לא רב אבל אני אדם מאמין, אני מאמין שיש לעשות טוב ולא לגרום לצער, לא לאנשים ולא לבעלי חיים, לא זאת דרך התורה ולא זאת הייתה הכוונה בשמירה על ערכי חג הפסח.
כל מה שכתבתי זו דעתי האישית כמובן, כל אחד ואחת ינהגו על פי שיקול דעתם ומצפונם.
שיהיה לכולנו חג שמח ומבורך.
Re: איזה אוכל אפשר לתת לתוכי שכשר לפסח?
נשלח: 14 אפריל 2014 17:05
על ידי roi20050
חג שמח.
קיווי אוכל קצת מהגרעינים השחורים אבל ממש מעט. הוא מתנהג מאוד רגוע מאז שהחלפתי לו את האוכל לדוחן וגרעינים שחורים.
מתי אפשר לדעת אם הוא מרעיב את עצמו?
אני אישית רואה שהוא לא נוגע יותר מדי באוכל. אולי המצב באמת כך או שאני פשוט לא שם לב.
אני ממש לא רוצה שהוא יגיע למצב של הרעבה, אני מסכים בדעותיך.
בשביל הגיוון אני רוצה לנסות לתת לו תירס. את החומוס ניסיתי לתת לו אבל הוא יורק את זה ישר החוצה, אבל לא מנסה לאכול.
יש לו בעיה בכל מה שקשור לדברים חדשים, כולל אוכל.
תירס מקופסת שימורים נגיד מותר לתת או אסור?
Re: איזה אוכל אפשר לתת לתוכי שכשר לפסח?
נשלח: 14 אפריל 2014 17:33
על ידי bvurth1511
לא נראה לי שכדאי תירס מקופסת שימורים
כדאי שתביא לו עוד דברים שהוא אוכל יומיום שהם כשרים לפסח
Re: איזה אוכל אפשר לתת לתוכי שכשר לפסח?
נשלח: 14 אפריל 2014 18:00
על ידי YONI-S
הוא אמור לאכול את זה גם הגרינים שלי אכלו כופתיאות ועכשיו גרעינים ודוחן
תן לו הרבה פירות וירקות
Re: איזה אוכל אפשר לתת לתוכי שכשר לפסח?
נשלח: 14 אפריל 2014 18:38
על ידי roi20050
הבעיה שגם מפירות וירקות הוא מפחד. כל מה שהוא לא מכיר, שזה אומר כל מה שלא כופתיות - הוא לא אוכל.
חוץ מפקאן שעל זה הוא מת ברמות אחרות.
אני אנסה לתת לו פירות וירקות בכל זאת, אנסה לגרום לו לאהוב את זה איכשהו. יש למישהו רעיון?